0
VARUKORGEN

Uteplats

Vår och sommar är bästa tiden för avkopplande och trivsamt uteliv med familjen. Kanske är det dags att uppdatera uteplatsen? En uteplats vill ju också må bra. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och spricker av torka. Men med en regelbunden och klok behandling kan trä klara sig nästan hur länge som helst. Vi rekommenderar tre alternativ när du ska behandla din uteplats. Sioo:x impregnering, lasyrfärgen Terrass och den traditionella träoljan. Tre premiumprodukter som vi nedan beskriver hur man ska använda. Använd också respektive produkts arbetsråd.

Terrass 

Terrass är en lasyrfärg för uteplatser, staket och trädgårdsmöbler. Färgen tränger ner i virket och skapar en tålig yta som håller sig fräsch betydligt längre än motsvarande behandling med olja. Behandlingen skyddar träet samtidigt som det framhäver dess naturliga struktur.

 1. Börja med att borsta bort löst stoft från ytan så träet är torrt och fritt från färg eller fernissa innan du börjar. Behandla åldrade, mögelangripna och svärtade träytor med Alcro Grovrent så träet återfår sin ljusa lyster. Slipa hyvlat trä som varit oskyddat en längre tid med slippapper. Borsta noga bort slipdammet. Tänk på att låta ytan torka ordentligt innan du slutbehandlar. 
 2. Stryk sedan lasyren på en bräda i taget för att minska risken för överlappning och ojämn kulör. För bästa resultat använd en målardyna. Stryk tunt en gång. På underlag som är kraftigt sugande kan man stryka lasyren tunt ännu en gång. Notera att den slutliga kulören påverkas av antalet skikt som läggs på. Terrass innehåller skydd som minskar risken för påväxt.
 3. På tidigare oljat trä är det viktigt att produkten stryks på i tunna skikt och arbetas in ordentligt i träet.
 4. På tidigare laserade ytor så stryker man tunt 1 gång med lasyr.
 5. Årligt underhåll: Tvätta ytorna 1–2 gånger per år med Alcro Grovrent utspädd med vatten enligt rekommendation på förpackningen.

Träolja

Vilken träolja man väljer är mycket viktigt. Många träoljor innehåller stor andel lacknafta vilket inte är bra. Alcros Träolja och Ädel Träolja är en miljöanpassad, specialbehandlad linolja med tillsats av vattenavvisande medel. Applicera oljan när temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är liten. Skulle det trots allt komma regn på den behandlade ytan närmaste dygnen, torka av med en trasa eller liknande för att undvika att vita fläckar uppstår. Tänk på att träoljorna innehåller linolja. För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

Träolja: Används på nytt och obehandlat virke, tidigare behandlat samt tryckimpregnerat virke. Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä bör stå minst en säsong innan det behandlas. Obs! Träolja rekommenderas ej på ädelträ som till exempel ek och teak. Använd istället Ädel Träolja.

 1. Stryk flödigt och se till att oljan tränger in ordentligt i sprickor och ändträ. Oljan appliceras bäst med en flat pensel.
 2. Torka bort överskottsoljan som finns kvar på ytan efter cirka 30 minuter. Var noga med att skydda den nyinoljade ytan från regn och fukt.

Ädel Träolja: Används på nytt trä av ek, teak eller tropiska träslag - träet bör avfettas innan behandling eller åldras en säsong utan behandling.

 1. Se till att underlaget är torrt. Rör om oljan före användning och med jämna mellanrum under arbetets gång.
 2. Använd en fyllig pensel, trasa eller blomspruta. Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer.
 3. Överskottsolja som finns kvar efter 20–30 minuter torkas bort med en trasa.
 4. Om träet är mycket uttorkat är det bra att behandla en extra gång efter någon vecka.

Obs! Använd inte Ädel Träolja till salladsskålar, skärbrädor i trä eller annat som kommer i direkt kontakt med matvaror.

 

 

 

SiOO:X

Premium Träskydd Altan ger dig en vackert silvergrå, behaglig altan. Användningsområden är trallvirke, bryggor, utemöbler och annat trä vid altanen. Så här får du en silvergrå, len och hållbar altan i upp till 12 år:

Förberedelser: Premium Träskydd Altan ska appliceras på en helt ren träyta. Rengör altanen noga med SiOO:X Förtvätt:x för att avlägsna olja, färg, fett och smuts. Eventuella rester tvättas eller slipas bort. Spola av med vatten och låt altanen torka ordentligt. Täck över möbler, föremål av glas och aluminium samt sten och plattor eftersom produkterna är lätt alkaliska och kan lämna fläckar efter sig. Träskyddet kan lakas ur en del vid kraftigt regn under de första 2-4 månaderna. Om det t ex rinner ner från en handledare på ett staket med glas, så kan det missfärgas. Täck därför sådana ytor under den första tiden.

Tänk också på att altanen behöver vara torr. Nytt tryckimpregnerat virke bör ha torkat i minst några veckor. Behandla ej under + 6 °C, i starkt solsken eller vid risk för regn. Torka bort ev spill med en blöt trasa. Vid kontakt med ögon eller hud skölj med vatten.

Steg 1: Lägg på Premium Träskydd Altan och låt det tränga in i träet. Stryk sedan ut väl. Låt torka i minst 2 timmar. Lägg sedan på ett andra lager, och låt torka i minst 4 timmar. Lägg rikligt med Träskydd och Ytskydd på ändträet. Särskilt viktigt på ej tryckimpregnerat trä. Detta behöver bara genomföras säsong 1.

Steg 2: Lägg på Premium Ytskydd Altan. Låt vätskan tränga in under några minuter och stryk sedan ut väl. Altanen är torr efter ca en timme. Behöver bara genomföras säsong 1.

Steg 3: andra säsongen: Efter 12–18 månader behöver altanen ytbehandlas ytterligare en gång, vilket förseglar ytan så den håller i många år framöver. Tvätta rent innan applicering, använd med fördel SiOO:X Underhållstvätt. Låt medlet torka i cirka en timme innan du går på altanen. På särskilt utsatta lägen behöver man lägga på träskydd/ytskydd fler gånger under ytans livslängd. Ytterligare någon strykning över hela ytan med ytskyddet efter några år ger en plus-funktion.

Processen: Det behandlade träet är till en början gulbrunt och lite flammigt. Härdningsprocessen startar vid kontakt med vatten och redan efter 2–4 veckor börjar din altan få en jämn och fin silvergrå färg. Processen fortsätter sedan i upp till 1 år på horisontellt trä på altanen. Håll sedan ytan ren för bästa funktion. Smuts, nedfall och påväxter som mögel, alger m.m. kan som alltid förekomma ute. Särskilt under blöta perioder, i skuggiga partier och på särskilt utsatta ställen. Där kan man behöva lägga på ytterligare med träskydd och ytskydd.